U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa, Hrvatski sabor kulture putem ZOOM internetske platforme organizira dva zanimljiva online plesna programa.

U vikendu koji je pred nama (16. – 18. 4. 2021.) družit ćemo se s plesnom umjetnicom i pedagoginjom Martinom Terzić na temu „Suvremene plesne tehnike/scenski pokret“. Fokus seminara/radionice će biti osvještavanje inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje (prema somatskom pristupu tijelu Total Body Connectivity – Peggy Hackney, Laban/Bartenieff Fundementals) kao predispozicija za pravilnu izvedbu pokreta. Ovakav pristup pokretu primjenjiv je plesačima različitih plesnih stilova (suvremeni ples, jazz dance, show dance, step) ali i svima koji žele produbiti vlastite spoznaje o kretanju na sceni i izvan nje.

Zadnji vikend u travnju (24. i 25. 4. 2021.) rezerviran je za folklornu umjetnost. Bračni par Marica i Tonći Tadin uvest će nas u svijet tradicijskih plesova Dalmacije u razdoblju od kraja 19. st. pa sve do 2. svjetskog rata. Online seminar namijenjen folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja. Temeljem prikazane građe polaznici će naučiti razlikovati, opisati, usporediti i otplesati više plesova navedenog područja. Uz ponuđenu glazbenu pratnju i objašnjenja, moći će savladati plesne korake. Uz opise i slike, moći će razlikovati nošnje pojedinog mjesta kojem određeni ples pripada.

Online programi Hrvatskog sabora kulture za sve njegove članice su besplatni dok ostali zainteresirani trebaju platiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. Prijave se vrše putem ZOOM registracijskog obrasca, za online program s Martinom Terzić do 14. 4. 2021. (https://bit.ly/3s8JpMg), a za folklorni online seminar do 22. 4. 2021. ( https://bit.ly/3wxmT27). Sve ostale detalje pronađite na www.hrsk.hr.

U vremenu kada rad plesnih amatera nije omogućen pridružite se ovoj online plesnoj avanturi, naučite nešto novo i u prvoj prigodi prenesite svojim plesačima.