Hrvatski sabor kulture pripremio je novu online kazališnu radionicu pod nazivom „Režija kazališne predstave“ koja će pod vodstvom redatelja i glumca Jasmina Novljakovića biti održana od 8. do 10. svibnja 2021. putem ZOOM platforme. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Uloga redatelja jedna je od najznačajnijih u procesu nastajanja kazališne predstave. Redatelj nije zanatlija, on ne daje samo scenski oblik i život nečemu što je netko drugi stvorio (autor teksta), već ga i prilagođava ansamblu, publici, vremenu, pozornici… Redateljev rad, od trenutka kada dobije dramsko djelo koje će postavljati na scenu pa do dizanja zavjese na premijeri, može se podijeliti na tri dijela tj. faze: pripremne studije, rad s glumcima i kompoziciju predstave.
Tijekom trodnevne radionice sudionici će imati priliku upoznati sve navedene faze, praktičnim radom na konkretnim primjerima tj. odabranim tekstovima izvedenim na online 60. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

OPIS I PROGRAM RADIONICE 

Radionica će biti održana u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (8. – 10. 5. 2021.).
Polaznici na radionici sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije).
Polaznici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno upoznavanje te predavanje voditelja, rad na odabranim dramskim tekstovima uz praktične savjete vezane uz brojne nedoumice i probleme koji se nameću tijekom redateljskog rada na predstavi, diskusiju i konzultacije – pitanja i odgovore, a program će biti popraćen i prigodnim video materijalima (isječcima iz predstava s primjerima redateljskih rješenja).
Kroz trodnevni program sudionike će voditi doc. art. Jasmin Novljaković, redatelj i glumac, profesor na Odsjeku za kazališnu umjetnost na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.
Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.