Nakon devet umjetničkih dijela predstavljenih na plakatima na pročelju zgrade tvrtke CROZ tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, HDLUCROZ nastavljaju suradnju.

Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Odabrano umjetničko djelo uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a., gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od lipnja do prosinca 2021. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.

Dosad su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Korine Hunjak, Ivane Barišić Tomčić, Ivane Pipal, Tanje Blašković, Darije Jelinčić, Lava Paripovića i Danijela Žeželja.

SMJERNICE:

Tema za deseti plakat je: “Reinterpretacija Ede Murtića

Tema desetog plakata jest reinterpretacija bogatog stvaralaštva velikana hrvatske moderne umjetnosti Ede Murtića. Kao temeljnu odrednicu Murtićevog stvaralačkog pristupa treba naglasiti dinamični kolorizam, no Murtić je stvarao i brojnim drugim tehnikama. Od aktivističkih ciklusa mahom izvedenih grafičkim tehnikama i reduciranom paletom koja teži monokromnom kontrastu crnog i bijelog, preko kombinirane tehnike na papiru, crteža, gvaševa, keramike i emajla, pa sve do kompozicija izvedenih u javnim prostorima, odnosno, reprezentativnih prostorno specifičnih mozaika i murala.

Dosadašnje teme natječaja za likovno rješenje plakata na pročelju zgrade CROZ-a bile su definirane prema društvenoj klimi i situaciji, vezane uz problematiku tehnologije i aktualnih društvenih situacija te se tematska odrednica desetog izdanja gradi oko velike obljetnice stogodišnjice rođenja velikog umjetnika koji je svojom varijacijom gestualne apstrakcije bio vodeća ličnost regionalnog visokog modernizma i svojim opusom kao najpriznatiji likovni umjetnik obilježio drugu polovicu XX stoljeća.

Očekuje se da likovna rješenja budu učinjena u prepoznatljivom stilu dosadašnjeg umjetničkog djelovanja pojedinog autora. S obzirom na frekventnost lokacije i profil posjetitelja, očekuje se da radovi ne sadrže eksplicitan ili neprikladan sadržaj. Očekuju se afirmativna likovna rješenja koja promiču društvenu odgovornost.

Edo Murtić (Velika Pisanica, 1921. – Zagreb, 2005.), svojim slikarskim opusom i snažnom umjetničkom osobnosti obilježio je i formirao kulturni život Hrvatske i regije u drugoj polovici XX. stoljeća. U Zagrebu je pohađao Akademiju likovnih umjetnosti, a u Beogradu školu Petra Dobrovića. Za vrijeme II svjetskog rata opredijelio se za antifašistički pokret i vrijednosti koje je njegovao, te u svom umjetničkom i kulturnom radu izražavao do kraja života. Svojim jedinstvenim i prepoznatljivim slikarskim stilom ostvario je jedan od najutjecajnijih opusa visokog modernizma u Jugoistočnoj Europi. Njegove izložbe 1953. godine u Zagrebu i Beogradu među prvim su samostalnim izložbama koje su u socijalističkom svijetu prezentirale elemente apstraktne umjetnosti. Ostvario je više od tri stotine samostalnih i isto toliko skupnih izložaba na svim kontinentima, uključujući i zapažene nastupe na Venecijanskom bijenalu. Njegova su djela prisutna u većini reprezentativnih javnih i privatnih kolekcija diljem svijeta. Uz bogati slikarski opus, Murtićevo stvaralaštvo uključuje izvedbu kazališnih scenografija, murala, mozaika, emajla, skulptura i keramike. Dobitnik je mnogih velikih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Živio je i radio u Zagrebu i Vrsaru.

AUTORSKI HONORAR:
Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 10.000,00 kn neto.
Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu koji se potpisuje prilikom odabira autora.

OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:
Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m
 • sudjelovanje autora na promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te davanja izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno.

TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:
Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku)  u proporcijama plakata (12 m visina x 4.80 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11,8 cm širina. Temeljem skice, odabire se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 16.8 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i printa na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, printanja i postava snosi CROZ.

NAČIN PRIJAVE:

Prijave se šalju na e-mail marija.hdlu@gmail.com s naznakom CROZ_10.
Rok prijave je 21.05.2021. (16.00 h).

Prijava treba sadržavati: 

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela, e-mail i web stranicu
 • uz svaku skicu obavezno je priložiti i kratko tekstualno obrazloženje rada (cca 5 rečenica),
 • predložene skice uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).
 • sve spojiti u jedan PDF dokument max veličine 5 MB

Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).
Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.

ODABIR UMJETNIKA:
Selektori radova su Tomislav Buntak kao predstavnik HDLU-a, Ranko Murtić, Danijel Žeželj, čiji je rad odabran na prošlom natječaju te predstavnik CROZ-a.
Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 26.05.2021.
Postavljanje plakata planirano je 1.06.2021. (podložno izmjeni).

UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s HDLU potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos HDLU – CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i plakata te nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema HDLU i CROZ osim ugovorenog honorara
 • HDLU i CROZ pridržavaju sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora i HDLU-a.

KONAČNA ODREDBA:
Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

PITANJA:
Kontakt osoba za sva pitanja je Marija Kambermarija.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O TVRTKI CROZ:
CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Danas u CROZ-u radi gotovo 200 zaposlenika. Uz razvoj novih usluga tvrtka se fokusirala i na izvoz i probitak na strana tržišta.