U utorak, 4.5.2021. u 19.00 sati u Galeriji Karas (Ulica kralja Zvonimira 58)  otvorit će se izložba DAMAR Zorane Unković. U svojim kompozicijama Zorana kroz linije, boje i pisanu riječ stvara, gotovo kartografski, mape unutarnjih stanja i emocionalnih naboja, koji vibriraju u metafori i značenju pojma damar.

Maja Flajsig u predgovoru izložbi navodi: „Što uistinu jest damar? Različiti rječnici i različite enciklopedije pojašnjavaju tu riječ, koja ponekad označava žilu, puls, snagu, a ponekad emociju, životnu energiju ili podzemni put vode od izvora na površinu zemlje. Iako su značenja mnogobrojna, kao da suštinski počivaju na istom temelju, kao da izranjaju iz istog izvora. Nevidljivi, ali sveprisutni entiteti koji neprestano kolaju ispod površine. Pod tom je riječju stoga objedinjen stvaralački ciklus Zorane Unković, koja iz dubina svoje (pod)svijesti crpi kreativni naboj. Promatrajući njene radove, svjedočimo vrlo preciznom mapiranju unutarnjih stanja, emocionalnoj granulaciji kojom autorica uspijeva razlikovati spektar specifičnih osjećaja. (…) Na granicama minimalizma i pastoznosti, ona stvara izrazito ekspresivne slike brojnih tekstura. Radi se o glavama, jednostavnoj formi koja proživljava razna stanja među kojima nema dobrih ili loših, samo onih koja jesu. Ispod zemljanog kolorita, slojeva ulja, emajl laka i dammara (što je između ostalog naziv za smolu za premazivanje slika), izvire sirovost platna. Ručno šivani i napeti komadi lana. Ta podloga na kojoj Zorana Unković stvara neuredna je, puna ožiljaka i grubosti, sasvim životna u svojim nesavršenostima. To je baza na kojoj započinje stvaranje, naslijeđe predaka, tkanje života koje nam je u prenesenom značenju svima ishodište.“

PREDGOVOR

Zorana Unković rođena je 1988. godine u Splitu. Akademiju likovnih umjetnosti završila je 2014. godine, pod mentorstvom prof. Matka Vekića. “Damar” joj je treća samostalna izložba u sklopu istog serijala u kojem najuspješnije do sada obuhvaća većinu svojih ličnosti i interesa pod isti nazivnik. Živi i djeluje u Zagrebu gdje, uz pomoć svog vjernog suputnika Tofua, provodi mentalnu higijenu slikajući sve slojeve sebe.

Izložba će biti otvorena uz pridržavanje svih mjera preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, a možete ju pogledati u periodu od 4. do 16.5.2021.