Europska kulturna zaklada (ECF) povodom Dana Europe, koji se obilježava 9. svibnja, organizira drugo izdanje online festivala čiji program uključuje brojne umjetnike, kulturne profesionalce, aktiviste, donositelje odluka i donatore. Uz brojne sadržaje kojima je već sada moguće pristupiti putem mrežnih stranica festivala, u nedjelju 9. svibnja 2021. bit će organiziran livestream program s početkom u 13.00 sati prilikom kojeg će se održati i dvije online diskusije otvorene za javnost u kojima sudjeluje i Zaklada “Kultura nova”.

Budućnost mobilnosti u kulturi
U diskusiji o budućnosti mobilnosti u kulturi koju ECF organizira s partnerima u projektu “i-Portunus Houses”, Zakladom “Kultura nova” i organizacijom MitOst sudjelovat će Noel B. Salazar, osnivač klastera Cultural Mobilities Research (CuMoRe) pri KU Leuven i Yasmine Ostendorf, osnivačica Green Art Lab Alliance, a diskusiju će moderirati Ana Žuvela, istraživačica u polju kulturnih politika.

Diskusija će se održati 9. svibnja od 16.00 do 17.00 sati, a moguće ju je pratiti putem livestreama na mrežnoj stranici Dana Europe ili se uključiti putem Zoom Webinar platforme i postavljati pitanja na sljedećoj poveznici.

Projekt “i-Portunus Houses” bavi se razvojem grant-sheme za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika u zemljama korisnicama programa Kreativna Europa, a pored dodjele potpora, uključuje i provedbu istraživanja o mobilnosti u kulturi te izradu policy preporuka. Budućnost mobilnosti u kulturi, tijekom i u post-pandemijskom vremenu, promišlja se s naglaskom na osvještenije, pravednije, održive i “zelene” načine putovanja i suradnje. Projekt je iniciran i podržan od strane Europske komisije.

Europski paviljon
U diskusiji na temu Europskog paviljona, novog projekta koji ECF razvija u suradnji sa Zakladom “Kultura nova” i Zakladom Camargo sudjelovat će Dea Vidović, upraviteljica Zaklade “Kultura nova”, Julie Chénot, upraviteljica Zaklade Camargo, Lore Gablier, projektna menadžerica pri ECF-u te Tymon Hogenelst i Jesse van der Ploeg iz Studia Wild koji će predstaviti projekt “The Forbidden Garden of Europe” kao i Anna Livia Friel i Marco Provinciali koji će predstaviti projekt “EUPavilion“.

Diskusija će se održati 9. svibnja od 18.00 do 19.00 sati, a moguće ju je pratiti putem livestreama na mrežnoj stranici Dana Europe.

Projekt Europski paviljon bavi se promišljanjem prekogranične i trans-lokalne perspektive kulturnog razvoja Europe kroz fluidan, otvoren prostor susreta i dijaloga u kojem se susreću različita iskustva i perspektive. Koncept ne podrazumijeva samo jedan paviljon nego različite oblike virtualnih i konkretnih prostora koji će odražavati kulturnu raznolikost Europe.