Zaklada “Kultura nova” je zajedno s partnerima Europskom kulturnom zakladom (ECF) i organizacijom MitOst objavila prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga u okviru projekta i-Portunus Houses koji je iniciran i podržan od strane Europske komisije. Pored dodjele potpora lokalnim hostovima (organizacije ili pojedinci) za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika, projekt uključuje i provedbu istraživanja o mobilnosti te izradu policy preporuka i scenarija za unaprjeđenje okvira za mobilnost u kulturi tijekom i u post-pandemijskom vremenu, s naglaskom na osvještenije, pravednije, održive i “zelene” načine putovanja i suradnje.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga
U okviru projekta razvijena je grant-shema za mobilnost umjetnika i kulturnih radnika namijenjena prijaviteljima iz 40 zemalja korisnica programa Kreativna Europa te Ujedinjenog Kraljevstva, a za koju će biti raspisana dva poziva. Kroz program će se dodjeljivati potpore za lokalne hostove (organizacije ili pojedince) koji će projektne prijedloge osmisliti u suradnji s umjetnicima i/ili kulturnim profesionalcima. Hostovi mogu uputiti prijavu s najviše 5 umjetnika i/ili kulturnih profesionalaca.

Prvi je poziv otvoren od 21. svibnja do 30. lipnja 2021., a više informacija o načinima prijave i potporama dostupno je na mrežnim stranicama projekta.

Drugi poziv bit će otvoren od 23. kolovoza 2021. do 3. listopada 2021. godine.

Info sesija
Predstavljanje projektnih aktivnosti i grant sheme održat će se 26. svibnja 2021. godine od 13:00 do 14:00 sati (CEST). Tijekom sesije svi zainteresirani prijavitelji moći će postavljati pitanja, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti ovdje. Video snimka Info sesije bit će dostupna za naknadno pregledavanje.

i-Portunus Market Square sesije
Tijekom lipnja održavat će se i-Portunus Market Square sesije namijenjene spajanju umjetnika, kulturnih profesionalaca i lokalnih hostova (organizacija ili pojedinaca) koji će zajednički razvijati projektne prijedloge.

Market Square sesije održat će se 2., 9., 16. i 23. lipnja 2021. od 14:00 do 17:00 sati (CEST).

Prijave na sudjelovanje u Market Square sesijama otvorene su do 22. lipnja, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti ovdje.

Više informacija o projektu dostupno je na mrežnim stranicama i-Portunus Houses.