IZLOŽBA

GENERATOR IZMJENIČNIH PROSTORA
VIRTUALNO (NI)JE TRAJNO

KARAS ART HUB JE ONLINE / Galerija Karas, 27.5.2021. / 19 – 22 sata

U četvrtak, 27.5.2021. u 19 sati u Galeriji Karas otvorit će se pop-up izložba Generator izmjeničnih prostora / Virtualno (ni)je trajno, kojom će biti obilježeno lansiranje online proširenja galerije, Karas Art Hub (www.karasarthub.eu).

Iz predgovora Marije Kamber: „U vrijeme kada virtualni prostor postaje sve stvarniji i mašta se o potpunoj virtualizaciji životnih prostora u bližoj ili daljoj budućnosti, fizički je prostor postupno apstrahiran, a granice prostora, onog privatnog i javnog, brišu se u prepletu intimnog i svima dostupnog. S druge strane, u trenutku transmutacije uloga različitih prostora i njihovog poimanja u odnosu na čovjeka, njegova osjetila i spoznajne mogućnosti, različite dimenzije komunikacije i doživljavanja umjetničkih djela postaju dostupne i moguće. U tom kontekstu Karas Art Hub interpretira opipljivi umjetnički program koji zahtijeva fizičku prisutnost sadržajima koji poniru dublje u umjetnički proces te trenutačnost izložbe kao modela prezentacije umjetničkog djela čine trajnijim u neopipljivim sferama digitalnih prostora.

Izložba Generator izmjeničnih prostora obuhvaća tri različita inkarnata tumačenja prostora, tri modela različite trajnosti i zauzimanja prostora, putem tri umjetnička procesa: onaj vječno opipljiv i konstantan u trajanju i prostornom volumenu koji zauzima, kiparski medij u skulpturi Cats (in Space!) Tomislava Hršaka, preko efemernog karaktera zvučnih izvedbi u audiovizualnom performansu trojca Norac/Pavičić/Dožić, do virtualnih prostora koji, usprkos svojoj neopipljivosti, postaju najtrajnijim svjedokom i arhivom postojeće materije, prikazanim kroz digitalni performans Babies Like To Eat Anje Leko i Andreja Beštaka, u live prijenosu s Islanda“

Karas Art Hub je osmišljen u svrhu razvijanja različitih pristupa prikazivanja, doživljaja i obrade umjetničkih djela te se publici predstavlja digitalnim sadržajima na novoj web platformi galerije, uključujući 360° snimke postava, podcaste, edukativne sadržaje i rezidencije.

Anja Leko i Andrej Beštak, Babies Like To Eat, 19:15 – 19:45

U eksperimentalnom kazališnom komadu Babies Like To Eat, Leko i Beštak razmatraju prostore pripadnosti, granice prava na zemlju i ljudsko tijelo, te prostorne okupacije uslijed digitalne i agrikulturalne kolonizacije.

Tomislav Hršak, Cats (in Space!), 19:00 – 22:00
Hršakova tirkizna mačka, materična u prostoru galerije, opreka je i konkurencija u pitanju trajanja i trajnosti celebrityjima internetskih Felis silvestris catus. No čini se ipak da status životinje štovane u društvenim i duhovnim praksama, kojeg su držale u dugim tisućljećima drevnog Egipta, na neki način drže i danas, carujući virtualnim svjetovima svojim mekim šapama i lukavim pogledima.

Norac / Pavičić / Dožić, audiovizualni performans, 21:00 – 21:45
Audiovizualni performans trojca Norac / Pavičić / Dožić temeljen je na zvucima uživo sviranog klarineta, uzorcima (engl. samples) unaprijed snimljenih akustičkih instrumenata, digitalnoj obradi zvuka i analognom filmu i u tom spoju funkcionira na više stupnjeva trajanja zvuka te susretu njegove virtualizacije i live izvedbe.

Izložba je otvorena 27.5.2021. od 19 do 22 sata u Galeriji Karas u Zvonimirovoj 58 u Zagrebu.