Volite putovati, ali i zabilježiti svoje utiske i doživljaje s putovanja? 

Prijavite se na HSK online radionicu „S NOTESOM U RUCI“ koja će pod vodstvom književnika Tomislava Šovagovića biti održana 25. i 26. lipnja 2021. putem ZOOM platforme. U nastavku pronađite plan i način realizacije te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.

Probudit ćemo u vama putopisni nerv, nagnati na bilježenje detalja, ali i ukazati da putopis nije puko wikipedijsko bilježenje poznati(ji)h podataka, već simbioza proživljenoga i u prostor postavljenoga, mješavina dojma i zapažanja o „ljudima, morima, obalama“, navezanost osobnosti i prirode, privatnoga i javnoga.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih (od toga 8 aktivnih sudionika).

OPIS I PROGRAM RADIONICE

Na radionici će se promišljati o najvećem putopisnom djelu hrvatske književnosti, „Skitnjama“ Matka Peića, te potaknuti sudionike da pokušaju staviti na papir ono zabilježeno na izletu, putovanju, neovisno o prijevoznom sredstvu i prijeđenim kilometrima.

Što je najvažnije za dobar putopis? Koji su osnovni elementi putopisa i književnoga pristupa putovanju? Zašto su „Skitnje“ drugačije od svega? Kako ono osobno učiniti univerzalno zanimljivim čitatelju? – neka su od pitanja na koja će odgovoriti voditelj Tomislav Šovagović.

Polaznici na radionici sudjeluju aktivno ili pasivno (*više u nastavku: Kako sudjelovati – način prijave i realizacije).
Radionica ima dva osnovna dijela: teorijski i praktični. Sadržajno i radno usmjerena je u prvome redu na tekstove aktivnih sudionika radionice i bavljenje njihovim tekstovima.
Kroz dvodnevni program sudionike će uz voditelja Tomislava Šovagovića voditi i moderatorica Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.
Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: uvodno predavanje voditelja o putopisu i njegovim značajkama, primjere, vježbe, čitanje i komentiranje unaprijed napisanih putopisa aktivnih sudionika na temelju kojih ćemo se dotaknuti značajki kod pisanja/čitanja putopisa, konzultacije – pitanja i odgovori.
Po završetku online radionice svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.