Tin Dožić – VANISHING POINT
CreArt rezidencija #ostanidoma i Karas Art Hub

U sklopu rezidencije #ostanidoma umjetnik Tin Dožić predstavlja Vanishing point, web stranicu koja mapira fizičke divljine na nelinearan način, kroz koju se šetači/ce digitaliziranim krajobrazima mogu gubiti, tražiti, skretati, otkrivajući različite modalitete tehnoloških interpretacija krajolika kroz kojeg je umjetnik prošao (https://lutalastvo.cargo.site/landing-on-vanishing-point).

Vanishing Point zamišljen je kao digitalni teritorij, web stranica vizualnih hiperlinkova čije je linearno čitanje nemoguće. Na taj način meandriranje kroz sam web postaje analogno hodanju nepoznatom stazom, sa svim mogućim skretanjima, obilascima i gubljenjima. Elementi weba su razni multimedijalni sadržaji, tekstualni fragmenti istraživanja koje autor vadi iz svojih bilježnica, slike i skice, .gps putanje,  video radovi i linkovi na relevantne reference. Polazište za koncepciju ovog rada upravo je argument da u post-digitalnoj fotografiji nestaje linearna perspektiva – točka nedogleda nestaje kao pojam, a sav prostor je sravnjen korištenjem ortogonalne projekcije. Kolažiranjem satelitskih snimki dobiva se hiperkarta – prikaz cijele planete u totalu. Upravo takav prikaz Zemlje dovodi i od njezine objektivizacije i otuđenja čovjeka od krajolika. Umjetnik propituje kako se, sukobljavanjem raznih materijala nastalih tijekom šetnji i satelitski snimki nastalih u tehnosferi, može u odnos dovesti tehnološku reprezentaciju krajolika s iskustvom bivanja u njoj. Koncepti navigacije, orijentacije i dezorijentacije u ovom radu se premještaju iz područja kartografije na poziciju gledatelja/ica.

Rad Vanishing Point sestrinski je rad digitalnoj izvedbi Lutalaštvo koja će biti prezentirana u lipnju 2021. te je svojevrstan uvod u istraživanje za rad Dromomania Adriatica, projekt koji će krajem 2021. biti realiziran kao digitalni esej koji se bavi zamršenim odnosom ljudskog, tehnološkog i geološkog.

Projekt je nastao u sklopu rezidencije #ostanidoma, podržane u okviru projekta CreArt. S ciljem poticanja umjetničkog stvaranja u situaciji djelomice ograničenih mogućnosti za kulturni sektor, proizašlih novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom COVID-19 virusa, HDLU u okviru EU projekta CreArt po drugi put organizira rezidenciju #ostanidoma, s osnovnom premisom istraživanja različitih umjetničkih modela prezentacije u digitalnim sferama.