Konferencija se, nakon prošlogodišnjeg online izdanja, organizira u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti uz pridržavanje aktualnih epidemioloških mjera, a sudjelovanje je moguće uz predočenje COVID-19 potvrde i osobne iskaznice te obvezno nošenje maski.

Ujedno, konferencija će se moći pratiti i online, putem live streama.

Kako bismo osigurali što kvalitetniji doživljaj konferencije te organizaciju cateringa, molimo Vas da nam svoj dolazak potvrdite mailom na press@hds.hr najkasnije u ponedjeljak, 29. studenog. Također, molimo Vas da navedete i koje dane planirate sudjelovati na konferenciji (2., 3. ili 2. i 3. prosinca).

Ovogodišnje, 9. po redu izdanje Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK (2. i 3. prosinca, MSU Zagreb) predstavit će najvažnije novosti i teme koje je kreativcima i kreativnom sektoru donijela 2021.

Premijerno će biti predstavljeni prvi rezultati studije „Kulturne i kreativne industrije u Republici Hrvatskoj prije i nakon Covid-19“ koju je financiralo Ministarstvo kulture RH. Kulturni i kreativni sektor je u periodu od 2012. do 2019. bilježio snažan rast te godinu za godinom činio sve značajniji udio u cjelokupnom domaćem gospodarstvu. No, kako je na taj sektor utjecala pandemija 2020., koje su industrije pandemijski „gubitnici“, a koje „pobjednici“, kako se kretao broj zaposlenih te koje se pouke i smjernice mogu izvući iz pandemijske krize, na MAKK-u će nam pojasniti predstavnici Ekonomskog instituta Zagreb koji su proveli studiju.

Prezentacija dr.sc. Romane Matanovac Vučković „Prikaz zakonodavnih autorskopravnih novosti u glazbenom, audiovizualnom i medijskom području“ poslužit će kao uvod u panel o novim zakonskim odredbama vezanima za autorsko pravo.
Na diskusiji pod nazivom „Što donosi novi Zakon o autorskom i srodnim pravima“, pod moderiranjem glavnog direktora HDS ZAMP-a, Nenada Marčeca, sudjelovat će tako Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a, Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a, Dražen Klarić, glavni urednik i član uprave Večernjeg lista, Nikša Bratoš, predsjednik HGU-a te predstavnik/ca Društva hrvatskih filmskih redatelja DHFR. Prvi put od donošenja novog Zakona, na jednom mjestu okupit će se predstavnici udruženja kreativaca koji će iz vlastitih perspektiva ocijeniti odredbe novog zakona te prognozirati njegove učinke na budućnost kreativne zajednice u Hrvatskoj.

Spomenute prezentacije i paneli samo su dio dvodnevnog sadržaja ovogodišnjeg MAKK-a u organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo.

Sve informacije o ovogodišnjem programu možete pogledati na www.makk.hr