Lana Stojićević, SUNNY SIDE
Galerija PM
Trg žrtava fašizma 16, Zagreb
19.4. – 6.5. 2018.

U četvrtak, 19. travnja 2018. u 19.00h, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalne umjetnice Lane Stojićević – SUNNY SIDE.

U Galeriji PM Lana će se predstaviti serijom fotografija, maketom te video radom.
Polazišnu točku za istraživanje izložbe Sunny Side Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Hotel koji je danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića. Inspirirana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentiran slavni gost hotela Orson Welles, umjetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.

(…)Dođite i vidite istinu! Tim je sloganom Jugoslavija od početka pedesetih godina XX. stoljeća pozivala građane drugih država da je posjete i na vlastite se oči uvjere u sunčanu stranu sveobuhvatnog socijalističkog modernizacijskog pokreta na njezin način. Upravo su turistički objekti planski građeni kako bi svojim modernim dizajnom disali u skladu s prirodnim i društvenim okolišem nudeći estetsko i etičko iskustvo zemlje, koja je vješto balansirala na razmeđi hladno-ratovskih podjela svojim politikama nesvrstanosti. Modernizacijskim procesima i gradnji sunčane strane priključila se i filmska industrija, usmjerena ka razvijanju stanovitog liberalno-tržišnog modela na lokalni način koji je uključivao izgradnju filmskih studija i upisivanje u međunarodnu mrežu filmskih ko-produkcija.
Upravo su potrebe snimanja filma, dovele u našu zemlju na samom početku šezdesetih godina prošloga stoljeća proslavljenog filmaša Orsona Wellesa, enfant terrible Hollywooda, čovjeka koji je muku mučio s onim što danas uvriježeno nazivamo pronalaskom sredstava za autorski projekt, ostavivši iza sebe mnogo nedovršenih filmskih iskaza, ali i niz nedovršenih narativa, koji tek čekaju svoje rasplete. U sve se skupa uplela i ljubav, kao potvrda prelaženja nečega što je možda izgledalo nemogućim (…) Ivana Meštrov

Više na linku.