u petak, 25. svibanj od 9:30 do 17.00 sati,
na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Lučića 3, dvorani A-125

Najavljujemo stručno-znanstveni skup i predstavljanje knjige 50/68 Slike utopije, kao rezultat istoimenog projekta, koji se održao 21. ožujka 2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u okviru EU projekta CreArt.
Obilježavajući Europski dan kreativnosti petero hrvatskih renomiranih umjetnika Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec predstavilo je svoje umjetničke intervencije u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što su, istraživačkim radom, popratili studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu Matija Krizmanić, Ines Siuc, Matea Korda, Helena Vodopija i Maja Flajsig, pod mentorskim vodstvom i koordinacijom dr. sc. Sanje Potkonjak i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević, kao i studenti dizajna vizualnih komunikacija Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, pod mentorskim vodstvom i koordinacijom Vesne Uglješić, predavačice.
Autor projekta Marko Pašalić projekt je zamislio kao obilježavanje jubileja 1968., istraživanje tijeka i događaja na lokalnoj i globalnoj razini, odnosa prema sjećanju i nasljeđu, kao i načina na koji ga odabrani umjetnici doživljavaju i interpretiraju. Proučava postoji li kakvo sjećanje na „posljednju eksploziju svjetske utopijske energije“, posjeduje li to sjećanje zadnju iskru koja bi mogla osvijetliti vlastiti jubilej ili je preostala samo mješavina mašte i mita u odrazu koji je (p)ostao samo utvara, karikatura, karnevalska lutka koju treba spaliti rugajući se.
Knjiga 50/68 Slike utopije zaokružuje projekt i predstavlja dokumentaciju zajedničkih pregalačkih napora svih sudionika projekta i ostaje na spomen i nasljeđe naraštajima koji dolaze i predstavlja hibridnu formu zbornika radova, kataloga i knjige umjetnika, koja postaje dominantna publikacija interdisciplinarnih projekata.
U knjizi su objavljeni znanstveni i stručni radovi autora, sudionika skupa i istraživački radovi studenata koji su pratili nastanak radova umjetnika i načine na koji nastali umjetnički radovi utječu na prostor i grupu, bilježeći reakcije publike.
Osim toga knjiga dokumentira radove umjetnika nastale u sklopu projekta i predstavlja rješenja vizualnog identiteta i plakata projekta koje su oblikovali studenti TVZ-a.

Program izlagačkog skupa:
Skup se održava u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u predavaonici A–125 (izlaganja) i u dvorani D1 (prikazivanje i analiza filma)

Predavaonica A–125
9:30
Sanja Potkonjak i Josip Zanki
— Otvorenje skupa

10:00 – 11:00
Hrvoje Klasić
— 1968. Jugoslavija i njezini studenti
Sanja Potkonjak i Nevena Škrbić Alempijević
— Umjetnost i sjećanje
Maja Jockov
— Suvremena umjetnička praksa u nastavi likovne kulture

11:00 – 11:30
Pauza

11:30 – 12:30
Matija Krizmanić
— “To su naši koraci… ”
Ines Siuc
— Stupor i Prvo čitanje druge Utopije
Matea Korda
— Prijedlog za atrij

12:30 – 13:30
Pauza

13:30 – 14:30
Helena Vodopija i Miran Blažek
— U bijegu od narativa
Maja Flajsig
— O budućnostima koje se nisu dogodile
Marko Pašalić
— 50/68 Slike utopije

14:30 – 15:00
Pauza

Dvorana D1
15:00 – 16:30
Projekcija filma Nenada Puhovskog Generacija ‘68
— dvorana D1

16:30 – 17:00
Razgovor s autorom filma
— moderatorica Sanja Potkonjak

17:00
Zaključna rasprava i završetak skupa

Više na linku.