Ivana Nikolić Popović  rođena je u Zagrebu. Pohađala i diplomirala na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu, pohađala Accademia di belle Arti u Veneciji u trajanju od godinu dana i pohađala i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu odjel Slikarstva. Završila MBA studij pri Cotruglli poslovnoj školi. Kraće vrijeme je živjela i radila u Americi. Pokrenula je nekoliko poduzetničkih projekata, a trenutno uspješno vodi vlastitu tvrtku Brendsfera, predsjednica je udruge Mreža za razvoj i kreativnost – MRAK te kao predavač je deset godina predavala na Tekstilno tehnološkom fakultetu na kolegiju Prezentacijski praktikum i četiri godine na kolegiju Modna ilustracija, a 2017 izabrana kao vanjski suradnik Akademije likovnih umjetnosti na interdisciplinarnom kolegiju Kreativni laboratorij. Za svoj rad primila je nekoliko značajnih nagrada. Kao EU Ambasadorica poduzetništva žena od 2010. godine je držala mnoge radionice i motivacijska predavanja. Odlično poznaje područje kreativnosti i kreativnih i kulturnih industrija, kreativne ekonomije, brendiranja i komunikacije.

Posjeduje veliko iskustvo u području kreativnih i kulturnih industrija i koordinaciji komunikacijskih i brending projekata iz područja vladinih projekata, kulture, edukacije, umjetnosti. Imala je i mnoge samostalne i skupne izložbe. Objavila je brojne članke iz područja kreativnosti i kreativnih i kulturnih industrija, vodila studiju mapiranja kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te održavala brojna predavanja kao gost predavač i sudjelovala u izradi mnogih razvojnih strategija. 2012. godine je upisala doktorski studij na Akademiji likovnih umjetnosti na temu „Multi-dimenzionalni likovno-umjetnički elementi i percepcija kao alat za razvoj kreativnosti“. Od 2013. godine izabrana je za predsjednicu Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, a 2017 godine izabrana za zamjenicu predsjednika  Zajednice kreativnih i kulturnih industrija pri HGK.

Autorica je i voditeljica mnogih društveno angažiranih i kulturno-umjetničkih projekata od kojih su neki recentniji mreža Kreativnih gradovi Hrvatske, Nagrada Kreativni gradovi Hrvatske, Projekt Ilica: Q’ART, Mjesec kreativnih i kulturnih industrija, Dani kreativnosti i inovativnosti, Nagrada za kreativnost i inovativnost.